Od chwili powstania firmy „Orkiszanka” warsztaty odbyły się m.in. w Wołominie, w gronie wołomińskich mam w siedzibie miejscowej fundacji (Fundacja Mamy Wołomin przy ul. Prądzyńskiego 31).
W czasie majowego spotkania uczyłyśmy się jak robić orkiszowy chleb z leczniczego orkiszu na orkiszowym zakwasie oraz różne, proste a pożywne dodatki do niego.
W czerwcu, tuż przed wakacjami, spotkałyśmy się, by wspólnie gotować pyszne zupy, oczywiście także zgodnie ze zdrowotnymi wskazówkami św. Hildegardy (np. na zdjęciu widać jak w żółtej miseczce myta jest młodziutka, świeżo przeze mnie zbierana pokrzywa; wszyscy mile zaskoczeni byli delikatnym smakiem pokrzywowej zupy z małych, młodych listeczków).
Zupy to wdzięczny temat, przed wyjazdem na wakacje, gdyż proste, ugotowane nawet w biwakowym kociołku, mogą stanowić pożywną przekąskę zarówno w środku dnia, jak i np. na kolację.
Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Może rozpoczniesz dyskusję o tym artykule?